Geloof, toekomst en voorspellen

Vraag:

Mag ik je vragen: geloof jij in het voorpellen van de toekomst met Tarotkaarten of Astrologie?

Je vraag roept veel op. Het zijn eigenlijk 3 vragen in 1 zin. Je hebt het over geloven, toekomstvoorspellen en tarotkaarten/ en of astrologie. Ik voel me dan ook geroepen deze vraag stapsgewijs te beantwoorden.

Geloven

Laat ik beginnen met het woord geloven. Ik vind het een woord zonder enige inhoud. Je kunt er niets mee.
Als jij mij zegt: ik was vorige week in het opera-gebouw van Bejing, dan zou je dit kunnen onderbouwen met een ticket, een betalingsbewijs, het programmaboekje, een vliegticket, een hotelovernachting in Bejing op jou naam voor die nacht. Hoewel ik je ken als iemand die niet van reizen houd, zal ik antwoorden: dat wil ik best geloven. De verificatie van al je reisbescheiden acht ik niet nodig tenslotte, ik geloof je op je woord.

Als je me zou vertellen dat je vorige week in de spaceshuttle een baan rond de aarde zou hebben gemaakt dan zou er iets in mij opkomen van: dat verzin je ter plekke.
Ach ik ken je, je bent avontuurlijk en fantasievol. Ik vind het een prima, leuk verhaal.
Zo ken ik ook mensen die in hun leven alle verschrikkelijke ziektes van de wereld hebben (gehad), maar ondertussen de meest sportieve uitdagende vakanties vieren en ik heb ze nog nooit op een koutje kunnen betrappen, Maar ach, het zal wel hun manier zijn om aandacht te vragen en te krijgen. Ik vind het goed, dus ik ‘geloof het wel.

Dat klinkt zo achteloos: wat doet het er toe, “ik geloof het wel “. Of jij echt in de Space-shuttle bent geweest: het is jouw verhaal. Het hoort bij het totale pakketje van wat je op dit moment jij noemt.

Veel liever wijzig ik mijn ‘ik geloof in jou’dan ook in ‘ik vertrouw je ‘ , want dat is wat ik feitelijk bedoel. Jouw verhalen zijn jouw belevingen: de meeste vind ik leuk, enkele vind ik te fantastisch. Maar ach, ik vind je aardig, je bent een vriend. Ik vertouw je. Ik zoek geen bewijs voor je opvattingen. Jij bent jij en ik neem alles inclusief.

Neemt u dan alles aan wat anderen zeggen?

Nee, absoluut niet. Geloven geeft echter wel die suggestie. Het woord impliceert dat de informatie zonder enige twijfel, volledig moet worden aanvaard als waarheid. Bij vertrouwen gaat het erop, dat ik jou als mens volledig aanvaard, maar dat jouw informatie mag worden onderzocht indien ik dat zou willen.

Je persoonlijke belevenissen, daar vertrouw ik op. Zodra je echter een mening geeft OVER iets dan is er de vrijheid deze mening te onderzoeken.
Dit is dan ook het verschil met de dictator die zijn waarheid tot wet maakt, de dominee die wil dat je zijn woord klakkeloos gelooft, de ouder met een eis tot onverbiddelijke gehoorzaamheid, de algemene publieke opinie die je buiten de boot laat vallen, maar ook de wetenschapper die verlangt dat je al het non-rationele verwijst naar het land der fabelen.
Ik daag je uit mij te vertrouwen, en mijn informatie te onderzoeken.

Dit onderzoek leidt naar eigen ervaring. Leef je opgebouwde inzichten en toets deze met de ideeen van anderen. Zo blijft dat wat je weet vers en altijd naar eigen beleving.

Dat is volledige vrijheid.

Advertisements

One thought on “Geloof, toekomst en voorspellen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s